Echtscheidingsconvenant

Afspraken maken

Een echtscheidingsconvenant is een document waarin u en uw partner de afspraken vastleggen die u rondom de echtscheiding gemaakt heeft. Meestal wordt het echtscheidingsconvenant opgesteld door een advocaat. Onderwerpen die vaak in een echtscheidingsconvenant worden opgenomen zijn:

  • Afspraken over de kinderen: hoofdverblijf van de kinderen, omgangsregeling, kinderalimentati
  • Partneralimentatie
  • Afspraken over de verdeling van de inboedel
  • Afspraken omtrent de echtelijke woning
  • Afspraken over het verdelen van spaargeld
  • Afspraken over het pensioen

Niet bij alle echtscheidingen worden een echtscheidingsconvenant opgesteld. U moet namelijk wel met uw huwelijkspartner tot overeenstemming over een aantal zaken kunnen komen. Soms gaat daar een intensieve en/of emotionele onderhandeling aan vooraf.

U kunt om tot afspraken te komen ieder een advocaat inschakelen, maar u kunt ook samen naar een bemiddelaar gaan. Dat wordt ook wel mediation genoemd. De ervaring leert dat een echtscheidingsprocedure een stuk sneller verloopt als beide partijen elkaar kunnen vinden en een aantal zaken kunnen regelen in een echtscheidingsconvenant.

Gemeenschappelijk verzoek
Als er overeenstemming is bereikt over een echtscheidingsconvenant, kan de echtscheidingsprocedure snel afgerond worden. Er kan dan namelijk een echtscheidingsverzoek worden ingediend (vaak op gemeenschappelijke basis) met als bijlage het convenant.

De rechter zal de afspraken die in het convenant staan dan bekrachtigen. Door de formele bevestiging van de rechter kunnen de afspraken in de toekomst zonder tussenkomst van een rechter worden afgedwongen, mocht er onenigheid ontstaan.

terug naar alle begrippen
Offerte Diensten Informatie Over notariszoeker Sitemap Copyrights 2011 Aanmelden als notaris