Eenmanszaak

Rechtsvorm

De eenmanszaak wordt opgericht en geleid door één persoon die eigenaar is en geheel verantwoordelijk is voor de onderneming. De eigenaar van de eenmanszaak kan uiteraard werknemers in dienst nemen.

Vormvrij
De oprichting van een eenmanszaak is ‘vormvrij’. Dit houdt in dat er geen akte hoeft te worden opgemaakt en er bijvoorbeeld geen verplichte kapitaalstorting nodig is.

De eigenaar moet zijn eenmanszaak wel in het handelsregister van de Kamer van Koophandel inschrijven. Dit geldt overigens niet voor de beoefenaren van vrije beroepen in een eenmanszaak, zoals artsen en notarissen.

Aansprakelijkheid
Wat je wel moet weten is dat je als eigenaar van je eenmanszaak zowel met je zakelijk vermogen als met je privé-vermogen (huis, auto etc.) aansprakelijk bent voor schulden van de onderneming. De schuldeisers van de onderneming kunnen zich verhalen op je privé-bezit.

Omgekeerd kunnen privé-schuldeisers zich ook verhalen op het vermogen van je onderneming. Dit heeft tot gevolg dat een faillissement van jouw eenmanszaak meteen het faillissement van jou als eigenaar in privé inhoudt.

terug naar alle begrippen
Offerte Diensten Informatie Over notariszoeker Sitemap Copyrights 2011 Aanmelden als notaris