Gouden handdruk

Ontslagvergoeding

Een ontslagvergoeding is een schadeloosstelling bij ontslag en wordt ook wel gouden handdruk genoemd. Bij ontslag heeft u – als werknemer – vaak het recht op een financiële schadeloosstelling. Bij het bedingen van een ontslagvergoeding is het verstandig u bij te laten staan door een professionele expert in arbeidsrecht.

Hoogte ontslagvergoeding
De hoogte van uw ontslagvergoeding varieert per persoon en per situatie. Voor de berekening van de ontslagvergoeding word vaak gebruik gemaakt van de kantonrechtersformule, maar ook de suppletiemethode of direct onderhandeling tussen werkgever en werknemer komen voor.

Wanneer ontslagvergoeding?
Een ontslagvergoeding is een schadeloosstelling voor toekomstig te derven loon. Het inkomen dat u dreigt mis te lopen door ontslag, een lagere functie, minder uren werken en andere verslechteringen in uw functie kunnen aanleiding geven voor een ontslagvergoeding.

Wat te doen met uw ontslagvergoeding?
Wanneer de ontslagvergoeding bekend is moet u gaan nadenken over de besteding van het bedrag. De wetgeving biedt u een aantal mogelijkheden om uw ontslagvergoeding aan te wenden. Een belangrijke factor bij de keuze van deze aanwending, is de hoogte van de ontslagvergoeding.

De mogelijkheden zijn:

  • In de eerste plaats is het mogelijk om de gouden handdruk te gebruiken als koopsom voor een lijfrente. Deze lijfrente keert u voor een bepaalde periode een bedrag uit
  • In de tweede plaats kan de gouden handdruk worden gebruikt ter oprichting van een Stamrecht BV
  • In de derde plaats kunt u ervoor kiezen om direct met de belastingdienst af te rekenen
  • Sinds 2010 kunt u kiezen om de gouden handdruk onder te brengen op een bankspaarrekening

De notaris kan u van practische informatie voorzien.

terug naar alle begrippen
Offerte Diensten Informatie Over notariszoeker Sitemap Copyrights 2011 Aanmelden als notaris