Hogere inschrijving

Van de hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je niet alleen naar je huidige situatie kijken, maar ook naar de toekomst. Een hypotheek sluit je voor een lange periode af. Het is handig als je daarom rekening houdt met een aantal dingen die in die lange periode kunnen gebeuren.

Zo kun je over een aantal jaar extra geld nodig hebben. Voor een verbouwing bijvoorbeeld. Dat wil je dan het liefst met zo weinig mogelijk kosten beschikbaar krijgen.

Door de hypotheek bij het afsluiten hoger te laten inschrijven door de notaris kun je een stuk van die kosten besparen. Bij het afsluiten van een hypotheek moet je naar de notaris, die de afspraken rondom die hypotheek vastlegt in een hypotheekakte. Eén van de gegevens in die akte is het bedrag waarop de bank maximaal recht krijgt. Wanneer dit bedrag hoger gesteld wordt dan het bedrag dat je nu werkelijk leent, is er ruimte om de hypotheek later te verhogen zonder dat er een nieuwe akte nodig is. Dat noemt men "onderhands verhogen".

Op het moment dat de hypotheek onderhands verhoogd moet worden, geldt dat voor de bank als gewone hypotheekaanvraag. Het inkomen moet voldoende zijn en de waarde van de woning ook. Je betaalt gewoon afsluitkosten en moet eventueel de woning laten taxeren, maar je hoeft niet meer naar de notaris.

terug naar alle begrippen
Offerte Diensten Informatie Over notariszoeker Sitemap Copyrights 2011 Aanmelden als notaris