Hypotheekakte

Wat houdt een hypotheekakte precies in?

De hypotheekakte is een officieel contract wat opgesteld wordt bij het afsluiten voor het hypotheek. In deze akte wordt beschreven dat de hypotheekverstrekker onroerend goed als onderpand geeft aan diegene die de lening wil om het desbetreffende onroerend goed te kopen. Nadat de er een bepaalde overeenkomst wordt gemaakt tussen de hypotheekverstrekker en de hypotheeknemer zal er een notaris nodig zijn om een hypotheekakte te kunnen ondertekenen. Een notaris is wettelijk verplicht om deze akte voor hypothecaire afspraken te ondertekenen.

hypotheekakte offerte aanvragen

hypotheekakte

Een hypotheek akte wordt altijd ondertekend als het gaat om eigendom van onroerend goed. In deze akte staan afspraken waar de toekomende pand eigenaar zich moet aan houden. Een hypotheekakte zal ondertekend worden door hypotheekverstrekker en de hypotheeknemer. De hypotheekakte gaat ook over verbouwingen, het verhuren van het pand aan derden, wanbetalingen en over openbare verkoop. Voordat een akte wordt behandeld en ondertekend, zal de akte van levering eerst ondertekend worden.
Banken kunnen een hypotheekakte zeer gedetailleerd beschrijven, in grote lijnen of over algemene zaken betreft de hypotheek. Onthoud wel dat hier afspraken in staan, zodat de bank zijn geleende geld terug krijgt en met rente.

Het is wettelijk verplicht dat de hypotheekakte ondertekend wordt door de notaris.

In de hypotheekakte wordt beschreven

  • Recht van hypotheek: de instantie die de financiering regelt
  • Soort hypothecaire lening
  • In hoeverre een huis verbouwd mag worden. Het huis zal een huis moeten blijven en fabriek of een discotheek
  • De overleidensrisicoverzekering
  • Blijft de rente percentage vast of kan deze veranderen in bepaalde situaties
  • Waneer de rente betaald moet worden
  • Aflossingsdatum
  • Als men de rente niet betaald, kan de hypotheekgever de woning in beslag nemen
  • In de hypotheekakte wordt ook vermeld voor welk bedrag de hypotheek wordt verleend

Hypotheekakte aanpassen

Als de onroerend goed eigenaar overleden is, zal deze aanpassing in de akte aangepast en verwerkt worden, want de afbetaling voor het huis, zal door moeten gaan. Deze aanpassing wordt gedaan, zodat de betalingen correct en probleemloos zullen verlopen.

Er zijn verschillende notaris tarieven om een hypotheekakte te laten opstellen. Voor extra werkzaamheden voor deze akte, kan de notaris extra kosten in rekening brengen.
De notaris en de huis eigenaar zal de hypotheekakte samen ondertekenen, waarna deze wordt geregistreerd en aangemeld in het kadaster.

Aangeraden wordt om contact op te nemen met een notaris voor meer hulp of infomatie betreft de hypotheekakte en hypotheken in het algemeen.

terug naar alle begrippen
Offerte Diensten Informatie Over notariszoeker Sitemap Copyrights 2011 Aanmelden als notaris