Samenlevingsovereenkomst

Afspraken maken

Als u gaat samenwonen, kunt u ervoor kiezen een samenlevingsovereenkomst af te sluiten. Hiermee regelt u de verdeling van de waarde van uw koopwoning, of zaken die met kinderen te maken hebben. De notaris zorgt ervoor dat het contract alle afspraken bevat die voor uw situatie van belang zijn.

Redenen om een samenlevingsovereenkomst op te stellen
Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner, maar heeft u wel samen met uw partner een huis gekocht? Dan is het verstandig om een samenlevingsovereenkomst af te sluiten. In de wet is namelijk niets vastgelegd over ongehuwd samenwonen. En u wilt natuurlijk het liefst zo min mogelijk problemen, als uw relatie onverhoopt wordt beëindigd. De belangrijkste redenen om een samenlevingsovereenkomst op te stellen, zijn:

  • U en uw partner hebben samen een huis gekocht.
  • U en uw partner hebben samen kinderen.
  • U wilt met uw partner een ouderschapsplan opstellen, waarin u afspraken over de kinderen vastlegt.

Niet getrouwd, wel kinderen
Als u niet getrouwd bent, heeft een kind dat geboren wordt alleen een familierelatie met de moeder. Om ook een familierelatie met de vader te hebben, moet de vader het kind erkennen. Hiervoor gaat u naar de gemeente. Om ook allebei het ouderlijk gezag over het kind te krijgen, moet u een aanvraag doen bij de rechtbank. Uw notaris helpt u hier graag bij. Verder adviseren deze u over de zaken die u het beste kunt vastleggen in een samenlevingsovereenkomst.

terug naar alle begrippen
Offerte Diensten Informatie Over notariszoeker Sitemap Copyrights 2011 Aanmelden als notaris