Profiel Oud-notaris trekt beerput open over topadvocatuur

Seks, drugs en geld: bij gerenommeerde advocatenkantoren heerst een verziekte cultuur. Dat zegt oud-notaris Hubert-Jan van Boxel. Hij werkte jarenlang in de top van de advocatuur en schreef een boek waarin hij afrekent met de sector. RTL Z zag het boek in en interviewde Van Boxel.

 De druk om te presteren is immens bij de kantoren. Wie het niet aankan, gaat idioot gedrag vertonen, zag Van Boxel in de tijd dat hij er werkte.

Zo beschrijft hij een partner (mede-eigenaar) die stijf van de drugs door kantoor liep en ´bruis, bruis, bruis´ riep. Een ander schreeuwde na een halve fles whisky het hele kantoor toe dat hij ´de meeste wijven op kantoor had geneukt´. En dan waren er nog de partners die rommelden met het aantal gewerkte uren.

Wangedrag en gesloten gelederen


Zelden komen er verhalen naar buiten over wangedrag bij de grote advies- en advocatenkantoren op de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam. Ze houden de gelederen succesvol gesloten. Dat bleek ook na recente publicaties van RTL Z over seksuele intimidatie bij deze kantoren. Werknemers en oud-werknemers wilden hoogstens anoniem iets kwijt. Tot nu.

De 49-jarige Hubert-Jan van Boxel (foto rechts) zegt de cultuur als geen ander te kennen. Hij werd in 1999 - 30 jaar oud - als jongste notaris van Nederland benoemd en werkte vervolgens jarenlang bij verschillende prestigieuze advocatenkantoren. Daarnaast promoveerde van Boxel in 2011 aan de Radboud universiteit Nijmegen.

Carrière
Hubert-Jan van Boxel begon zijn carrière bij de chique juristenfirma De Brauw Blackstone Westbroek. Vervolgens werd hij partner bij Loyens & Loeff en AKD. Daarnaast promoveerde van Boxel in 2011 aan de Radboud universiteit Nijmegen.

Opgepakt en vastgezet
Na een hoogoplopend conflict moet Van Boxel in 2012 het veld ruimen en daarmee was de geboren Hagenees notaris-af. Nu is hij werkzaam als zelfstandig jurist. Van Boxel doet zijn opzienbarende verhaal in het boek ´De groenteboer uit Den Haag´, dat gisteren werd gepresenteerd. Daarin beschrijft hij wantoestanden bij de kantoren waar hij werkte. Zoals over de van gesjoemel verdachte kantoorgenoten.

Van Boxel noemt een ´maatje´ die zwaar over de schreef ging. Die collega vroeg hem om een envelop te bewaren. Van Boxel mocht niet weten wat er in de envelop zat. "Maar duidelijk was dat het om criminele afspraken ging." Meer wil Van Boxel er niet over kwijt. Behalve dan dat de cliënten van wie de envelop afkomstig was, later zijn opgepakt en vastgezet.

´Gordon´ en goede doelen
En dan was er nog een partner die later is opgepakt voor een miljoenenfraude. Op kantoor had deze man de bijnaam ´Gordon´ vanwege zijn verzorgde uiterlijk en krulhaar.

"We zagen hem niet veel. Hij scheen goed werk te doen voor stichtingen in Afrika. Later bleek dat mijn goedverzorgde maatje 6,6 miljoen euro van die goede doelen had verduisterd. Dat is althans waar het Openbaar Ministerie hem van verdenkt." De rechtszaak loopt nog.

Uit het verhaal valt onmiskenbaar op te maken dat het gaat om Rene V., destijds partner bij Loyens & Loeff. In 2014 moest Loyens & Loeff miljoenen euro´s betalen om de schade te compenseren die V. had veroorzaakt bij vier goede doelen.

De verhalen van Van Boxel sluiten aan bij het nieuws van dagblad Trouw eerder deze week: ´een partner´ van Loyens & Loeff hielp de eigenaar van fosforfabriek Thermphos in Zeeland met het verhullen van een geheime bankrekening en brievenbusfirma´s om zijn vermogen geheim te houden.

Fraude en drugsgebruik
Van Boxel heeft wel een verklaring voor dit wangedrag: hebzucht. "De missie was dat elke partner 1 miljoen euro winst per jaar moest halen. Haalde je die niet, dan kwamen de mannen van het hoofdkantoor langs. Die kwamen controleren wat er mis ging in je werk. De ´lange jassen´ noemden we hen."

Partners deden alles om dit doel te halen en gingen daar soms veel te ver in. Zo vertelt Van Boxel over hoe er werd gefraudeerd met het aantal gewerkte uren. "Schrijven met een hark noemden we dat."

Ook werden alle kosten die voor een cliënt werden gemaakt, een-op-een doorberekend aan die klant. "Denk aan flessen wijn die een cliënt ´kreeg´ bij een jubileum of zelfs de grafkrans bij een overleden familielid." Wie de druk niet aankon, ging volgens Van Boxel aan de drank en verdovende middelen.

Verknipte ego´s naar de psychiater
Ondertussen vochten de partners elkaar soms bijna letterlijk de tent uit, vertelt Van Boxel. "Ik heb vergaderingen meegemaakt waarin partners in huilen uitbarstten." Om het kantoor te redden moesten de ´verknipte ego´s´ als collectief naar psychiater Oscar Markx.

Verder staat het boek van Van Boxel bol van de merkwaardige situaties die hij meemaakte bij de kantoren waar hij heeft gewerkt. Van een partner die op een Duitse vastgoedbeurs een prostituee opduikelde en haar vier dagen thuis op zolder stalde. "We hadden een bespreking bij hem thuis en toen kwam zij ineens van de trap gestommeld."

Tot een partner die smeekte zijn vrouw niet te vertellen hoe hoog de winstaandelen waren, omdat er dan een nieuwe keuken moest komen. "Als partners voelden we ons onkwetsbaar en onschendbaar. We voelden ons god en we gedroegen ons als god."

´Gebeurde lang geleden´
RTL Z heeft niet alle incidenten en schandalen die Van Boxel beschrijft, kunnen checken. Daarmee blijft het een persoonlijk relaas van Van Boxel.

Op een reeks vragen die RTL Z bij Loyens & Loeff heeft neergegelegd, wil het bedrijf niet reageren. Loyens & Loeff laat het bij de volgende reactie: "De heer Van Boxel is geruime tijd geleden vijf jaar aan ons kantoor in Eindhoven verbonden geweest. Hij is inmiddels al bijna 12 jaar niet meer bij ons werkzaam en kantoor Eindhoven is al ruim vier jaar geleden gesloten."

"Het merendeel van de mensen die destijds in kantoor Eindhoven werkzaam waren, werkt niet meer bij ons kantoor. Wij hebben begrepen dat hij in het boek persoonlijke herinneringen aan een bepaalde periode in zijn leven beschrijft. Of bepaalde zaken inderdaad zijn voorgevallen en waarom dat zou zijn geweest is voor ons niet meer goed na te gaan. Ons kantoor zal niet ingaan op vragen die ten doel hebben de herinneringen van Van Boxel te verifiëren. Nogmaals, het gaat om zijn persoonlijke perceptie en die is voor rekening van de auteur."

Offerte Diensten Informatie Over notariszoeker Sitemap Copyrights 2011 Aanmelden als notaris